Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün resmi tatildir. 29 Ekim günü stadlarda ve okullarda kutlama törenleri yapılır. Ayrıca diğer milli bayramlarda olduğu gibi televizyon kanallarının bir köşesinde Türk Bayrağı olur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin 10.yılında yaptığı konuşmada 29 Ekim gününü en büyük bayram olarak değerlendirmiştir.
Cumhuriyet İlan Edilmesi
Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a gitti. Ülkenin birçok şehrinde toplantılar yapılırken "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi, yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır," ilkesi benimsendi. yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Paşa'yı 'Meclis Başkanı' seçmiştir. Halk ve TBMM'nin öcülüğünde kurulan düzenli ordu birlikte savaşmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından 1 Kasım 1920'de saltanat kaldırıldı.
24 Temmuz 1923 günü İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya,Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşmasını imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmıştır fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.
29 Ekim günü Atatürk, Cumhuriyet önergesini meclise sundu. Mecliste önerge kabul edildi. Ve böylece cumhuriyet ilan edilmiş oldu. Bundan sonra devletin resmi adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldu. Atatürk'te kurulan ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu ve 15 yıl bu görevde kaldı.
Cumhuriyetin ilanı bütün yurtta coşku ve sevinçle kutlandı.
0 yorum:
Yorum Gönder