Pages

Subscribe:
19 Ekim 2011 Çarşamba

Heredot Kimdir ( Hayatı ve Eserleri)

Herodot büstü
Herodot (Halikarnassoslu Herodotus) (Yunanca: Ηροδοτος Herodotos) (MÖ 484, Halikarnas - MÖ 425), MÖ 5.
yüzyılda yaşamış olan Yunanlı tarihçi ve antik yazar. Tarihin babası olarak anılır. Gezilerinde gördüğü yerleri ve insanları anlattığı, Herodot Tarihi olarak bilinen eseriyle tanınır. Eserinin esas konusu, Persler ve Yunanlar arasında yapılan Pers savaşları'dır (MÖ 492-449).

Yaşamı
Bugün ki adıyla Bodrum olan Halikarnassos'ta dünyaya geldi. Tiran Lygdamis tarafından birçok yeri gezmesine sebep oldu. Uzun süre Atina'da yaşıyan Herodot'un Mısır'a gidip Assuan'a kadar indiği, Mezopotamya'yı, Filistin'i, Güney Rusya'yı gördüğü, Afrika'nın kuzey kıyılarında bulunduğu sanılmaktadır. Yaşlılığında İtalya'daki Thurii adlı Yunan koloni'sine çekilmiş, kendisine "Tarihin Babası" olma ününü kazandıran eserini yazmıştır.




Eseri
Eserleri Yunan tarihi için bir hazine niteliğindedir. Özellikle Yunan-Pers savaşları hakkında yazdığı eserler o dönemlerle ilgili bizlere ışık tutmaktadır. Heredot ayrıca eserlerinde Atina ve Yunanistan'a bağlılığını, tarafsız ve hoşgörülü bir insan olduğunu göstemiştir.

Herodot Tarihi yazılışından yüzyıllar sonra, Hellenistik dönemde bir İskenderiyeli yayıncı tarafından büyük ustalıkla dokuz kitaba bölünmüştür.lk üç kitap Asya'da, İkinci üç kitap Avrupa, üçüncü üç kitap da Yunanistan'da geçen olayları hikâye etmekte; ilk üç kitapta Persler ağır basmakta, son üç kitapta Yunanlıların Thermopylae yenilgisinden sonra, Salamis, Plataea ve Mycale zaferleri anlatılmaktadır.Perslerin İskitye ve İyonya yenilgileri, Yunanlıların Marathon yenilgisi. Pers hükümdarları bakımından; ilk üç kitapta Kyros ve Kambyses ile Darius'un başa geçişi, ikinci üç kitapta Darius, üçüncü üç kitapta da Kserksess istilası hakkında bilgi toplayıp, ilkin bu kitapların son üçünü yazdığı, baştaki altı kitabı ise daha sonra hazırladığı anlaşılmıştır.








9 yorum:

Unknown dedi ki...

filme çevrilmiş eserleri varmıdır ?

Unknown dedi ki...

güzel

Çisilsu Yılmaz dedi ki...

bitiful

Unknown dedi ki...

Güzellll

Unknown dedi ki...

filmi varmı

Unknown dedi ki...

Yalanan soxma

Unknown dedi ki...

işime yaradı saollll

Unknown dedi ki...

eserleri yok aq

Unknown dedi ki...

Heredot tarihi kitabını nereden temin edilebilinir

Yorum Gönder

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bilgilerin doğrulu kesin değildir. Bütün içeriklerimiz doğru olarak yazılmaya çalışılmaktadır. Yayınlanan bütün yazılarda, yazım ve bilgi yanlışlıkları olabilir. Bundan sitemiz sorumlu değildir.