Pages

Subscribe:
19 Ekim 2011 Çarşamba

JK Rowling Kimdir (Biyografisi)

31 Temmuz 1965, İngiltere doğumlu İngiliz yazar. Dünyanın en iyi çocuk kitabı yazarı ödülünü birçok kez almıştır. Yazdığı Harry Potter adlı yedi kitaptan oluşan seri ile bütün Dünya'da tanınmayı başarmıştır. Kitapları kırktan fazla dile çevrilmiştir. Ayrıca Rowling kitap yazarak milyarder olan ilk insandır.

Biyografi

Rowling 31 Temmuz 1965'te Chipping Sodburry, İngiltere'de doğdu. Ailesiyle birlikte Bristol'e, daha sonra da Chepstow'a taşındı. Liseyi Wyedean Comprehensive'de okudu. Exeter Üniversitesi'nde, bir yıllık Fransa'da okuma da dahil olmak üzere, Fransızca ve klasik edebiyatlar okuduktan sonra Londra'ya yerleşerek araştırmacı ve çift dilli bir sekreter olarak Amnesty International'de çalışmaya başladı.







İsmini "J. K. Rowling" olarak kullanmasının sebebi, ilk kitabın yayımcısı Blommsbury'in korkusudur. Blommsbury; genç erkeklerin, kitabın yazarının kadın olduğunu öğrendiklerinde, kitabı okumamak istemesinler diye ismini erkek ismine benzetmek için "J. K. Rowling" şeklinde kullandı. Küçükken herkes onu "Jo" diye çağırırdı sadece birisi ona çok kızgınken "Joanne" derdi.

Rowling daha sonra Portekiz'e taşınarak burada İngilizce öğretmenliği yapmaya başladı. 16 Ekim 1992'de Portekizli televizyon gazetecisi Jorge Arantes'le evlendi ve 27 Temmuz 1993'te ilk çocuğu Jessica Rowling Arantes'i dünyaya getirdi. Çift 1995 yılında ayrıldı. Aralık 1994'te Rowling ve kızı, kız kardeşine daha yakın olmak için Edinburgh'a taşındı.

Bu sırada Rowling'in aklında büyücülük oklulunda okuyan bir çocuğun hikayesi geldi. 4 saat süren bir uçak yolculuğunda yazacağı kitap hakkında yoğunlaşan Rowling, Edinburg'ta bir Çin lokantası olan Nicolson's Café'de ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe taşını tamamladı. Bu kitap 2001 yılında filme uyarlandı ve JK Rowling'in adının çok daha büyük kitlelere ulaşmasını sağladı. Bu sayede Rowling işsizlik maaşıyla geçinirken adını saygın bir yazar haline getirecek olan serinin de temellerini atmış oldu.

Rowling'in Harry Potter serisi tüm dünyada 400 milyon kopya satarak hem kitabı hem de yazarını büyük bir üne kavuşturdu. Kitap özellikle hayal gücü bakımından çok zengin olduğu için gençler ve çocuklar tarafından çok sevildi. Bu da bu kitapların en çok satanlar listesinde üst sıralara yükselmesini sağladı.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok Teşekkürler :)

Unknown dedi ki...

Çoğu yerde hata var. HP kitaplarının yanında gördüğüm kısacık biyografi bölümüyle bile uyuşmuyor.

Unknown dedi ki...

sagaloun

Unknown dedi ki...

vvadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam yaadam ya

Unknown dedi ki...

çok teşekkürler

Unknown dedi ki...

adamsınız tşk

Yorum Gönder

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bilgilerin doğrulu kesin değildir. Bütün içeriklerimiz doğru olarak yazılmaya çalışılmaktadır. Yayınlanan bütün yazılarda, yazım ve bilgi yanlışlıkları olabilir. Bundan sitemiz sorumlu değildir.