Pages

Subscribe:
29 Ekim 2011 Cumartesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 1923 yılında TBMM cumhuriyeti ilan ettmiştir. Bu sebeple Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanır.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün resmi tatildir. 29 Ekim günü stadlarda ve okullarda kutlama törenleri yapılır. Ayrıca diğer milli bayramlarda olduğu gibi televizyon kanallarının bir köşesinde Türk Bayrağı olur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin  kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin 10.yılında yaptığı konuşmada 29 Ekim gününü en büyük bayram olarak değerlendirmiştir.

Cumhuriyet İlan Edilmesi
Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a gitti. Ülkenin birçok şehrinde toplantılar yapılırken "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi, yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır," ilkesi benimsendi. yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplamıştır. Meclis Mustafa Kemal Paşa'yı 'Meclis Başkanı' seçmiştir. Halk ve TBMM'nin öcülüğünde kurulan düzenli ordu birlikte savaşmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından 1 Kasım 1920'de saltanat kaldırıldı.


24 Temmuz 1923 günü İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya,Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşmasını imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmıştır fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos'ta ilk toplantısını yapmıştır ve 13 Ekim'de Ankara başkent ilan edilmiştir. Bu dönemde Atatürk egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırmış ve "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz," demiştir.
29 Ekim günü Atatürk, Cumhuriyet önergesini meclise sundu. Mecliste önerge kabul edildi. Ve böylece cumhuriyet ilan edilmiş oldu. Bundan sonra devletin resmi adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti oldu. Atatürk'te kurulan ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu ve 15 yıl bu görevde kaldı.

Cumhuriyetin ilanı bütün yurtta coşku ve sevinçle kutlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bilgilerin doğrulu kesin değildir. Bütün içeriklerimiz doğru olarak yazılmaya çalışılmaktadır. Yayınlanan bütün yazılarda, yazım ve bilgi yanlışlıkları olabilir. Bundan sitemiz sorumlu değildir.